De grootste stroomvreters in huis

Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft maar liefst 93 (!) elektrische apparaten in huis. Deze apparaten hebben ons leven een stuk aangenamer gemaakt maar zorgen tegelijkertijd voor een fors hogere energierekening. In vergelijking met 25 jaar geleden is ons energieverbruik hierdoor ruim 20% gestegen.

Bekijk hieronder welke apparaten het meeste stroom gebruiken en als echte stroomvreters getypeerd kunnen worden.

 • 1. Elektrische boiler

  Een elektrische boiler van 1.350 Watt verbruikt in een gemiddeld huishouden ruim 1.800 kWh. Dat kost +- 410 euro per jaar. Een Quooker is met slechts 20 euro aan energiekosten een interessant alternatief.

 • 2. Waterbed

  Een waterbed verbruikt tussen de 320 en 1.200 kWh per jaar. Dit kost 70 tot 260 euro per jaar.

 • 3. Verlichting

  Het verlichten van de woning kost jaarlijks 490 kWh (100 euro) aan stroom. De investering in energiezuinige led-lampen is snel terugverdiend. Dergelijke lampen verbruiken 70 tot 90 procent minder stroom dan de alom bekende gloeilampen.

 • 4. Droogtrommel

  Een droogtrommel verbruikt ongeveer 235 kWh (50 euro) per jaar. Een warmtepompdroger is veel zuiniger dan een conventionele wasdroger. De was laten drogen aan de waslijn blijft uiteraard het goedkoopste alternatief.

 • 5. Thuistap / Beertender

  Een thuistap die continu een vaatje bier koud moet houden verbruikt tot 500 kWh (110 euro) per jaar. Dit is te vergelijken met het energieverbruik van twee moderne koelkasten.

 • 6. Extra koelkast of vriezer

  Oude koelkasten of vriezers verbruiken fors meer energie dan nieuwe modellen. Een koel-vriescombinatie van 15 jaar oud verbruikt ongeveer 450 kWh per jaar. Bij een nieuw soortgelijk model met energielabel A++ is dit ter vergelijking maar 150 kWh. Een verschil van zo’n 60 euro per jaar.

 • 7. Grote televisie

  Het stroomverbruik hangt met name af van het formaat en het type scherm. Plasmatelevisies zijn met zo’n 485 kWh (100 euro) regelrechte stroomvreters maar worden tegenwoordig niet meer gemaakt. LED-televisies zijn beduidend zuiniger en verbruiken zo’n 155 kWh (30 euro) per jaar.

 • 8. Vaatwasser

  Een vaatwasser verbruikt jaarlijks +- 305 kWh (65 euro) aan energie. Door de vaatwasser alleen te laten draaien als het apparaat volledig gevuld is kun je veel energie besparen.

Stroomvreters opsporen

Benieuwd naar het energieverbruik van jouw elektrische apparaten? Een stroomvreter opsporen is een fluitje van een cent met een energiekostenmeter.