Reisverzekering

Een goede reisverzekering geeft een prettig gevoel op vakantie. Met een reisverzekering zijn onverwachte kosten na een ongeval of ziekte gedekt. Ook verlies of schade aan bagage wordt door de reisverzekering vergoed.

De premie van een reisverzekering is over het algemeen laag. Desalniettemin loont het de moeite om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en kritisch naar de benodigde dekking en modules te kijken.

 • Kortlopende of doorlopende reisverzekering

  Reisverzekeringen zijn onder te verdelen in twee soorten: kortlopend en doorlopend. Een kortlopende reisverzekering is meestal de goedkoopste optie als je minder dan 21 dagen per jaar op vakantie gaat. Ga je langer of meerdere keren per jaar op vakantie, dan is een doorlopende reisverzekering goedkoper en handiger. Je hoeft dan immers niet voor iedere reis een losse verzekering af te sluiten.

 • Europa- of Werelddekking

  Een reisverzekering met Werelddekking is overbodig als je uitsluitend in Europa op vakantie gaat. Kies dus alleen voor Werelddekking als je een verre reis gaat maken.

 • Medische kosten

  Medische kosten in het buitenland worden door de basiszorgverzekering vergoed. Maar let op: de vergoeding is beperkt tot de in Nederland gebruikelijke kosten. Een ingreep in het buitenland kan duurder zijn en dat betekent dat je het verschil zelf zal moeten bijbetalen. Ben je aanvullend verzekerd, dan kan het zijn dat hogere medische kosten in het buitenland wel verzekerd zijn. Informeer dus goed bij je zorgverzekeraar wat wel en wat niet gedekt is.

 • Voorkom oververzekering

  Bagage kan ook gedekt zijn in een inboedelverzekering met buitenhuisdekking.

  Hulp bij autopech is mogelijk gedekt door een pechhulpservice bij de ANWB of Route Mobiel, via een mobiliteitsgarantie van de autofabrikant of garage of door een aanvullende module bij de autoverzekering.

  Een rechtsbijstandsverzekering  biedt meestal ook dekking in het buitenland. Is dit het geval, dan is een dergelijke module bij de reisverzekering overbodig. Hetzelfde geldt voor een ongevallenverzekering.

 • Jaarlijks vergelijken

  Premies en voorwaarden van reisverzekeringen zijn aan veranderingen onderhevig. Daarnaast kan je reispatroon veranderen waardoor er meer of juist minder dekking noodzakelijk is. Ook veranderingen in je gezinssituatie of de overstap naar een andere (aanvullende) zorgverzekering zijn redenen om je reisverzekering tegen het licht te houden.