Zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De basisverzekering dekt de standaardzorg van de huisarts, ziekenhuis en apotheek. De basisverzekering is qua dekking bij iedere zorgverzekeraar gelijk. Voor kosten die niet door het basispakket worden vergoed bestaat er de mogelijkheid om een aanvullende verzekering af te sluiten.

  • Kies voor de goedkoopste basisverzekering

    De dekking van de basisverzekering is bij iedere zorgverzekeraar exact gelijk. Dit geldt echter niet voor de premie. Een verschil in premie van 10 tot 20 euro per maand is geen uitzondering.

    Kies voor de goedkoopste basisverzekering en bespaar eenvoudig 120 tot 240 euro.

  • Natura- of restitutiepolis?

    Bij een naturapolis wordt alleen de zorg van zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten volledig vergoed. Ga je naar een zorgaanbieder waarmee de zorgverzekeraar geen afspraken heeft gemaakt, dan moet je misschien een deel van de rekening zelf betalen.

    Als je kiest voor een restitutiepolis heb je een vrije zorgkeuze. Dit betekent dat je zelf kunt bepalen naar welke zorgverlener je gaat. Hierdoor is een restitutiepolis veelal duurder dan een naturapolis.

  • Is een aanvullende verzekering zinvol?

    Heb je een goede gezondheid en verwacht je weinig zorgkosten te maken? Dan kan het afsluiten van een aanvullende verzekering onaantrekkelijk zijn. Neem in overweging hoeveel een aanvullende verzekering extra kost en hoeveel je er naar verwachting gebruik van gaat maken.

    Het is heel goed denkbaar dat het zelf betalen van sommige zorgkosten goedkoper is dan de premie van een aanvullende verzekering.

  • Verhoog je eigen risico

    Verkeer je in goede gezondheid en maak je onder normale omstandigheden geen of weinig zorgkosten? Dan kun je geld besparen op de zorgverzekering door te kiezen voor een vrijwillig hoger eigen risico. In 2017 is het verplichte eigen risico 385 euro. Je kunt dit vrijwillig in stappen van 100 euro ophogen naar 485 tot maximaal 885 euro. Door te kiezen voor een hoger eigen risico ontvang je een korting van de zorgverzekeraar op de te betalen premie.

    Het vrijwillig verhogen van het eigen risico kan risicovol zijn. Als je – bijvoorbeeld door een ziekenhuisopname – onverwacht veel zorgkosten maakt dien je flink in de buidel te tasten.

  • Zorgtoeslag aanvragen

    Veel mensen hebben recht op zorgtoeslag. De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten voor een zorgverzekering. Of je zorgtoeslag krijgt en de hoogte ervan is afhankelijk van je inkomen. In 2017 bedraagt de zorgtoeslag maximaal 88 euro per maand. Controleer dus goed of je hier recht op hebt.

  • Gebruik je eigen risico slim

    Is het einde van het jaar in zicht en heb je je eigen risico al verbruikt? Laat de behandeling dan voor 31 december plaatsvinden. Op 1 januari begint de teller van het eigen risico namelijk weer op nul.

    Er valt dus veel te kiezen en het is flink puzzelen om de beste keuze te maken. Gebruik daarom de zorgvergelijker en maak hiermee een weloverwogen keuze.